divendres, 25 d’abril del 2014

Enquadernacions d’incunables de la Biblioteca de Reserva de la UB


El CRAI Biblioteca de Reserva  presenta una mostra de sis enquadernacions d’incunables amb la seva descripció a càrrec d’Antonio Carpallo Bautista, director del projecte Bibliopegia i professor de la Facultad de Ciencias de la Documentación de la Universidad Complutense de Madrid.
 

La col·lecció d’incunables del CRAI Biblioteca de Reserva és una de les més importants de l’estat. És la primera en nombre d’edicions i d’exemplars de les universitats espanyoles i la tercera després de la Biblioteca Nacional de España i de la Biblioteca Colombina de Sevilla. Compta amb unes 800 edicions i 981 exemplars. La gran quantitat de duplicats es deu al fet que va ser a la Universitat on es van aplegar, arran de les lleis desamortitzadores del segle XIX, les nombroses biblioteques conventuals de Barcelona, que sovint custodiaven les mateixes edicions.

Dues de les enquadernacions que es presenten, corresponents als incunables 179.3 i 349, en, respectivament, estil mudèjar-renaixentista i plateresc, en molt mal estat de conservació, són candidates per ser apadrinades en el marc del projecte del CRAI “Apadrina un document”.